Pages

Friday, February 17, 2012

Visit Day

Assalamualaikum..

Kali ni nak story pasal kerja sy..sy ni kuli jek aka kerani cabuk kt TM..kerja sy kutip hutang talian telepon & internet..kadang-kadang kejer sy best, kadang-kadang tak best..

Yang bestnyer bila takder kejer..yeahhaaaa..yeaa..takder kejer..hehe..(ni kalau bos baca blog aku ni mau la dia kasik kejer belambak lepas ni)..

Yang tak best pulak bila banyak kejer, kener marah (ehem-ehem..bos sy baik tau, maner nak marah-marah...yang sebenarnyer bos aku garang) & yang paling tak best lagi bila orang asik nak cepat jek..buat sendiri la kalau nak cepat sangat kann..stress tau..

Kerja sy pulak kadang-kadang memerlukan sy keluar office utk collect hutang..kira macam kak long la kan..bila kener keluar office, mentality & physically kener kuat woo..sebab sy akan jumpa macam-macam jenis manuasia..yelah, orang bila dah kener terjah mestilah terkejut..lepas tu pulak kener bayar hutang pulak tu..mau tak mengamuk..

Tapi setakat ni, customer okay jer..maybe sbb kitorang ni semua ayu jelita agaknya..jd nak marah pon tak gamak..hahaha..perahsantan betul..

Tapi, ni nak cerita pasal semalam..sy & group sy (3 orang jer sy, Nizam & Mieza) dapat taskforce baru..kitorang kener collect area Kajang, Bangi, PJ, Damansara & KL..semua ada 15 lokasi..

Pagi, kener breakfirst dulu..kitorang makan dekat-dekat office jek..masa lalu dataran merdeka ternampak i <3 kl dekat kl city gallery..menggeletis la aku nak ambik gambar dekat situ..suh Nizam stop sekejap..

Adoi, dah beria nak ambik gambar..ada makcik endon cleaner tu plak tengah mengelap bagai kat belah depan..ambik kat belakang so gambar agak kusam & tak jelas..lgpon ai bukan pakai dslr..

Yang ni Mieza, officemate sy..


Posing, jangan tak posing..


Terlindung cahaya laa, gambar gelap..tak puas hati betulla..


Haa..terang kan..ambik gambar belah depan plak..tp spoil betulla..kalau makcik ni takder mesti cun..
Lantak ko la makcik..kitorang nak ambik jugak gambar belah depan lgpon kitorang nak cepat ni..


Sy pulak..peaceV..


Gallery ni betul-betul sebelah dataran merdeka..takper, next time boleh singgah ambik gambar lagi..


So, kitorang pon gerak & decide pergi yang jauh dulu..area Kajang & Bangi..

Kalau dulu guna buku peta tu nak cari address..kadang-kadang bepusing bepuluh kali kat area tu cari alamat tak jumpa..sekarang dah senang, guna GPS jer..cepat sikit, tp kalau tak jumpa jugak kenerla tanya orang, polis ker tak pon tanya posmen..comfirm jumpa..

Kisahnya, nak cari Anggerik Villa dekat Kajang..GPS pon tak jumpa..map pon tak membantu jugak..tanya orang, salah pulak..last-last pusing jelah..ikut gerak hati..akhirnya jumpa jugak..

Masuk kawasan rumah orang kaya weii..siap ada guard house lagi..

Mak oiii..rumah dia..giler kentang, besornyer..hutang seribu lebih jek ni..takkan takder duit nak bayo..
Sekali yang keluar bukan tuan rumah la tp hanjing ko..giler besar, 2 ekor lagi..sekali dia menyalak, menggeletar kaki..

Eeeiii, takutla aku nak keluar kete..suruh Nizam jek yang keluar..dia tekan loceng sekali lepas tu terus undur, undur & undur..takut hanjing tu melompat keluar pagar naya weh..kalau masuk spital ni memang tak berbaloi nak kutip hutang orang setakat seribu lebih jek..

Korang tengok ni, caya ke tak caya..hanjing dia besar woo..ni mesti jenis hanjing polis yang tangkap perompak tu..nyaris-nyaris jer nak lompat pagar tau..agresif betul..Nizam cakap-cakap sket suh bayar, then dia kata nak bayar esok..kitorang terus blah..

Owner dia pon mengerikan jugak..macam gangster jer sy tengok..


Bos, kitorang kener salak anjing besar..
Ambik gambar sebagai bukti..kang bos tak caya pulak..


Tak kuasa nak tunggu lama-lama..kalau customer ni tak bayar aku potong terus je line dia esok..


Banyak kali jugak kener salak anjing..
Ada satu kes ni sy yang menakutkan bila sy dengan bos melawat satu cyber cafe..sekali diorang ni main judi la pulak kat dalam tu..takut wei, nasib baik tak jd apa-apa..siap ada cctv lg, kitorang plak tak tau dengan selamba jer masuk..masuk-masuk, semua orang pandang-pandang..yelah kitorang jer yang perempuan..dahlah gelap gelita kat dalam tu,cuak weii..

Kalau kener marah dengan customer tu, sy memang dah tebal telinga..dulu sy kejer call centre lagi sakit telinga, customer asik memekak jek, kalau memekak yang elok-elok takpe la jugak..ni maki hamun semua tambah sakit hati...tp nak buat macam mana dah kerja macam tu..buat bodo jelah..

Kerja luar sangat memenatkan, sampai tetido-tido dalam kereta..lagipon sekarang cuaca pulak panas..

Sekian..

No comments:

Post a Comment