Pages

Monday, November 3, 2014

Resepi : Crispy Crab Stick


Assalam,


Dah lama sebenarnya teringin nak rasa crab stick rangup ni..
Dulu2 tu nampakla kat ig kawan sy, dia siap jadi peniaga yang berjaya la..
Rajin budak tu..


Ig minah ni la yang buat sy teringin nak makan crab stick rangup ni..
Si Siti ni rajin, dia jual kek, congo bar dan macam2 lagi..
Siti ni coursemate masa diploma dulu..

 
So hari tu sy pon minta la resepi, nasib baik dia baik hati bagi..
Resepi congo bar pon sy minta jugak, nanti kalau ada free time boleh try buat..


Resepi : Crispy Crab Stick
(Yang ni version sy..sy sesuaikan dgn bahan2 yang ada di dapur saja)


Satu bungkus crab stick - defrost dan koyakkan
Daun kari
Serbuk kari
Lada hitam & lada putih - tumbuk
Tepung beras
Tepung Jagung


Yang ni jer ada kat rumah mak masa tu..


Tapi resepi kawan sy dia tambah serbuk kunyit dan serbuk perasa..
Sy malas nak letak kunyit sebab rasa macam serbuk kari pon dah kuning..hehe


Satu bungkus crab stick yang sy beli ni harga dia RM8.90..
Banyak jugak..


Defrost dulu dalam sejam lepas tu boleh siat-siat..
Kawan sy pesan siat tu jangan kecik sangat nanti hancur..
Baiklah, ikutkan jer..
First time buatkan..kang tak jadi susah plak..hehe


Lepas tu campurkan semua bahan..
Tapi sy buat sikit2, masukkan sikit crab stick dalam tupperware campur dengan bahan2 tepung tu  dan goncang2 kan dia..
Sifu ajar suh masuk dalam tupperware giteww, jangan kacau guna senduk kang hancus katanya..
Lepas dah sebati terus jer goreng..


Goreng sampai kering dan terus angkat..
Api jangan kuat sangat, nanti hangus
Ni lah hasilnya..
Rasa dia macam keropok sebab garing dan rangup..
Baru goreng dah habis bebudak dengan bapak budak makan..


Silalah cuba, tak rugi sebab sedap..hehe
Bahan2 pon senang dan simple jer..


Sekian..


1 comment:

  1. kalau letak tepung jagung je bole tak sis ?

    ReplyDelete