Assalamualaikum..
Sejak first time buat scone hari tu, macam teringin nak makan lagi dan lagi..hahaha, padahal takder la sedap sangatkan..biasa-biasa jer..
Bulan2 puasa pon nak scone jugak..aritu buat lagi sekali, yang first time buat tu bakar xlama sangat so kali ni buat garing sket..kali ni resepi sy ambik dekat buku resepi "Kompilasi Hidangan Bersusu Alaf 21"..ada macam2 jenis desert dalam buku tu..
Jom checkitout resepi
English Scone
Bahan-Bahan :-
150 ml susu / whipping cream
250 gm tepung gandum
45 gm mentega
40 gm gula kastor
5 gm garam
1 tsp susu tepung
1 tsp serbuk penaik
Cara :-
1. Masukkan semua bahan kering seperti tepung gandum, gula, serbuk penaik, susu tepung dan garam di dalam bekas. Gaul rata.
2. Kemudian masukkan mentega dan gaul rata sehingga menjadi seperti serbuk roti.
3. setelah itu masukkan susu dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
4. Rehatkan adunan buat seketika dan terap guna acuan yang digemari
5. Bakar pada suhu 160C selama 15 - 20 minit
**tips untuk buat scone adalah perlu gna butter yang sejuk, sebab ini akan jadikan scone tu lembut..danscone jugak tak boleh uli beria2 sangat. just uli sikit2 bagi sebati jer..
Dapat 11 biji yg scones..guna acuan sederhana..tak kecik sangat, tak besar sangat..
Banyak jugak ni..makan 2 ketul pon dah kenyang lepas tu masuk dalam tupperware..
Bakar lebih masa sket, bagi garing..
Harum semerbak jer satu rumah masa bakar scone ni..
Makan panas-panas, letak butter & jem..sedap sangat..
Tapi kereta standard tak makan pon, sy jer yang makan sorang2..huhu..
Sekian..
No comments:
Post a Comment