Pages

Wednesday, June 13, 2012

Musang King @ RM22/kg


Assalamualaikum..


Yer..musim durian telah kembali lagi..
Masa on da way balik Temerloh hari sabtu lepas, kereta standard kata nak makan durian..sekarang ni Bentong baru start musim durian..sebab baru start musim durian so buah pon tak banyak sangat lagi..
Kitorang pon singgah kat Karak..tapi bukan yang tepi-tepi jalan kat highway tu..yang ni kene masuk kat simpang Mempaga tu, belok jer kiri dah nampak dah gerai jual durian kat tepi simpang tu..
Gerai ni terletak betul2 kat sebelah batu tanda Kg Cinta Manis..




Kitorang tunggu lama jugak sebab tokey dia ( yang pakai helmet tu) baru turunkan durian..tengah kira-kira apa ntah..




Adalah dekat seploh minit barulah diorang ni setel..apalah, customer first la sepatutnya..tp sebab kitorang tak kisah sebab bukannyer rushing sangat so tunggu jelah..




Tengok tu, besornyer peha awak Qayyum..cam nak geget-geget jek..





Durian Musang King ada la beberapa biji jer..penjual ni kata baru jatuh pagi tadi..semua yang atas meja tu Musang King..ada jugak D24 dengan durian kampung..tapi misi kitorang hanya membeli Musang king sahaja..hehe





Sambil tunggu tokey durian tu nak layan kitorang, ambik gambar mereka ni dulu..Qayyum tu cam dah ngantuk dah tu..kul10 pagi baru kitorang gerak dr Bentong ke Temerloh..selalunya, dalam kereta memang Qayyum akan tido punyer..








Kereta standard pilih 4 biji durian, bila tanya sekilo berapa, tokeh tu kata RM22/kg..woiii, mahal gilos..tapi takder la tegezut sangat sbb last musim durian pon ada beli jugak..yang paling murah kitorang pernah beli RM18/kg..memang durian bangsa ni mahal sangat..
Durian seberat 6kg dan beberapa ratus gram ni  berharga RM139..jenuhla sy tawar menawar, last-last dia bg singgit jer kurang..ceh, kedekut betul tokey durian ni..


Pada sy memang gila mahal kot 4 biji durian rege seratus lebeh..musang king tak musang king, sy siap kata kat kereta standard kalau sy topup lg 200 lebeh dah boleh beli camera baru..hehehe..
Lepas tu kereta standard kata, "awak jugak yg makan banyak nanti.."eleh..




Suruh dia kopek semua durian, nak tengok isi dia..sebelum ni pernah kene tipu..masa first time beli durian ni sebiji kecik jer harga RM35 tapi busuk..isi yang boleh makan ada la dalam 3 ulas jer..so kali ni suh dia kopek semua dulu..beli mahal-mahal kene tipu pulak..memang sakit hati betul..




Isi dia memang kuning, tebal, manis lemak dan biji leper..
Bagi Qayyum rasa, ceh..dia luah balik..lepas tu wan dia buat bubur kacang, pon sama jugak dia luah balik..
Awak jangan mengada-ngada taknak makan durian ek Qayyum, rugi tau..



Sekian..bye..


No comments:

Post a Comment