Pages

Wednesday, December 12, 2012

Pure Marine Collagen @ Rumpai Laut


Assalamualaikum..


Harini tarikh best kan..12.12.12..
Kali ni nak cerita pasal Pure Marine Collagen..sekarang ni sangat famous pasal seaweed ni..
Macamana sy boleh terpengaruh?
Asalnya, baru2 ni kulit sy alergic..kene gatal2 kat tangan dan leher...
Memang huduh giler la..dah berparut macam kene chicken pox..
Bila search internet dan blogwalking, terbaca la pasal seaweed ni...
Konon2nyer sangat elok untuk kulit..


Ada ramai jugak orang yg jual online..
Ada yg murah dan ada yg mahal..kene pandai2 pilihla..
Officemate sy pon ada beli, tapi dia beli yg dah siap masak punyer..tinggal makan jer..


Kebetulan kereta standard kata dekat group penduduk Bentong  ada orang post pasal seaweed ni..
Bila tanya harga, 100 gram cuma RM20 utk gred AAA dan RM15 utk gred AA tak termasuk postage..
Kira murahla kot compare nak beli online..
Yang gred AAA tu warna purple gelap, gred AA pulak warna kuning..apa bezanyer ntah..sy pon tak tahu..


So sy pon suruh kereta standard belikan..
Kawan office sy pon order jugak satu..
Beli satu dulu untuk testing..


Ni la rupa seaweed yg kering..
Beli seaweed ni dapatla pamplet cara2 nak masak benda alah ni..
Sy pon begitu teruja dan bersemangat nak try..
Cuba masak sket dulu..takut tak lalu nak telan jer kalau masak semua..


Cara-cara:-

1. Basuh seaweed 5-6 kali untuk buangkan kekotoran..yang putih2 melekat kat seaweed tu sebenarnya adalah air laut yang dikeringkan sekali..

2. Rendam semalaman sehingga kembang

3. Tapis dan basuh lagi 2-3 kali..

4. Masukkan dalam periuk, 3 liter air utk 100gram

5. Rebus dengan daun pandan untuk dapatkan keharuman pandan..

6. Tapis dan masuk dalam bekas..simpan dalam peti sejuk

7. Cara makan, ambil 2,3 sudu kemudian campurkan bersama sunkuick orrange atau ribena..
(utk yang mengandung boleh makan tapi jangan ambik banyak2 sangat)




Untuk testing, sy try sikit jer dulu..




Lepas rendam satu hari, seaweed akan kembang dan jadi cantik la pulak..
Warna dia jd merah2 macam tu..ni pon kene guna flash, kalau tak guna flash tak nampak menyerlah sangat..
Apa yg saya notice seaweed ni bau HANYIR..tapi apesal bila baca kat blog lain xder orang mention sangat pon pasal bau hanyir benda ni ek..




Bila dah tapis dan basuh lagi 2-3 kali..masuk dalam periuk dan rebus..sy masukkan air pon agak2 jer..
Lepas tu sy pon masukkan 2 helai daun pandan..dengan harapan lepas masak hilangla bau hanyir tu..




Masak sampai hancur..lepas tu tapis dan masukkan dalam tupperware..
Bau HANYIR tu masih kuat dan tak hilang pon..
Bila dah sejuk, seaweed sy tak keras la pulak..ni mesti sebab banyak sangat air kot..
Try la jugak minum dengan air ribena tapi bau hanyir tu rasa melekat dekat tekak jer..
Eiiieuwww..cemana nak habiskan benda ni kalau tak boleh nak telan..


Stress betulla sy masa ni..
Tak tau kat mana silapnya..


Yang kawan sy lagi sorang tu belum masak lagi dia punyer seaweed..
Dia kata nanti dulu..


Bila kecoh2 kat office rupanya ada sorang officemate sy tu dia kata anak dia pon makan seaweed ni..
Tapi dia punyer warna jernih dan tak bau apa2..


Lepas tu semalam, sy pon rendam semua seaweed yang tinggal tu..
Kali ni sy suruh kereta standard ambik daun pandan banyak2 sket..
Daun pandan kene ambik kat bawah, kitorang ni duk rumah atas mana nak tanam2 pokok..
Selalunya kereta standard ambik kat belakang rumah pengasuh Qayyum..


Lepas tu kereta standard pon kata "lepas ni kalau tak jadi jugak kita beli yg dah masak tu jer"
Agaknya dia pon stress asik kene ambik daun pandan jer..hahaha..




Basuh dan rendam semua seaweed yg tinggal tu..




Lepas rendan semalaman, dia akan kembang..
Masa rendam ni sy ganti jugak air dia 2 kali..




Basuh lagi dan tapis..




Sy masukkan dalam periuk campur dengan seaweed yg tak jadi yg sy dah masak sebelum ni..
Tambah air sikit jer..
Sy letak semua pandan yg kereta standard ambik..dalam 10 helai la kot..
Letak daun pandan banyak2 dengan harapan tiada lagi bau HANYIR tu..




Masak sampai hancur, lepas tu sejukkan baru masukkan dalam tupperware..
TAPI, still ada bau HANYIR lagi..
Tapi xderla sekuat macam yg sebelum ni..
Yg tupperware kecik tu bau wangi pandan, tupperware besar sket tu jer yg ada bau hanyir sket..
Tapi ok la kot.bau sket jer..
Lepas tu masuk dalam peti ais..




Pagi tadi tak sempat nak check yang kali ni jadi ke tak jadi..
Sepatutnya dia akan jadi macam jelly lembut..


Lepas tu, pg td officemate sy En Han kata anak dia rendam seaweed ni selama 2 HARI dan selalu ganti air rendaman..tu yg takder bau hanyir dan jadi jerneh tu..
Hadoii, lambatla pulak bagitau..
Cubala cakap semalam, manala sy tau kene rendam 2 hari..
Takper2..test yg ni dulu..


Nanti sy update lagi pasal rumpai laut ni..
Sekian..



26 comments:

  1. Mak sye pn nk tau gak mcm mne cre2 nk hilangkan bau hanyir dan warne nye jernih..Kalau de pe2 yg tbru..infrom k?Tq~ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawan sy dah try, rendam 2 hari & selalu tukar air rendaman tu..hasilnya memang xder bau hanyir tu..xpayah letak daun pandan pon memang takde bau..
      silalah cuba yer..

      Delete
  2. seeloknya jgn rendam lame lame sgt ... ditakuti khasiat die hilang .. kalau boleh sampai 6 jam aja .. slalunye lps sejuk dah tade bau hanyir tu .. mkn pon xrasa pape .. try masak daun pandan + gula batu .. sedap giler .. dekat sy .. beza kuning dan ungu .. kuning die proses 3 kali .. yg ungu proses sekali aje .. itu yg ungu lebih berkhasiat dan lebih hanyir sket ..

    sy jual RM12 tak termasuk postage .. tapi klu beli seploh pack sy jual RM100 siap postage .. sorry termeniaga pulak kt sini .. hehehehe .. kalau berminat boleh email saya cekbon@gmail.com atau sms aje fiza 012-2796276 - sy ada jual yg dah msk jugk .. 50 gram + 1L, RM15 ... utk 100 gram + 2L = RM25 .. tp itu utk pick up only la .. sorry lagi ... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks fiza utk info tu..and thanks jugak baca blog sy..

      Delete
  3. Jumaat lepas pukul 6:30pm kat tv3 ada keluar segmen pasal pure marin collagen di Semporna, Sabah. Ada cerita pasal penanaman rumpai laut species ni yang memang susah nak jaga. Ia perlukan air laut terbuka, mengalir tetapi tidak deras, pastu takleh banyak ikan kalau tak hasil harvest kurang. Bau hanyir tersebut bukan pasal air kotor tetapi bau garam laut. Selain daun pandan boleh letak vanila esen untuk menghilangkan bau bagi mereka yang tak biasa lagi.

    Bagi yang unggu, khasist antioksida lebih kerana dijemur matahari terus, pasal tu masih ada hablur garam laut. Kalau yang kuning gold tu dibasuh dan distim pasal tu dia tukar warna, khasiat-khasiat lain masih kekal. Apa-apa pun memang jangan rendam dan basuh lama sangat, sama cam basuh beras.... Hilang semua mineral dan zat darpada rumpai laut tu.

    Satu lagi rumpai laut ni akan mereput ataupun rosak selepas setahun. Sebaik sahaja diproses, khasiat dia akan beransur kurang daripada hari ke hari. Paling baik ambil yang stok kurang daripada 6 bulan. Jika check betul-betul memang penjual-penjual ada harga macam-macam daripada mahal ke murah.. Semua bersebab, kalau tak mampu beli stock yang segar dan baru, beli le yang murah tapi lambat sikit le nak nampak kesan dia tapi still ok. Pasal tu penjual cam saya tak simpan stock banyak. Bekalan saya sampai setiap minggu takde le saya ambil stock setahun :)

    Jadi mama saya nak tumpang iklan sini ya... Jemput le ke http://www.seaweedcollagen.com

    Time kasih

    ReplyDelete
  4. Sory ye tumpang jap akak B-)
    Jika akak berminat kunjungi pages sy di fb.

    "dee laut kolagen rumpai laut semporna"
    stock terbaru sy baru smpi ari ini.

    TQ B-)

    ReplyDelete
  5. kenapa saya dah sejukkan lama tapi x mcm jelly pun..air saya letak 2.5L utk 100gm.rebus pun lama,sejam lebih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try pkai 1L air je..sy pun hadapi masalah yg sama bile guna 2.5..pastu kurangkan jd 2 pun still cair..last2 pkai 1L je...alhamdulillah..dh jd mcm jelly..

      Delete
  6. malam tadi saya masak juga rumpai ni ...bau...makan pun tak lalu ....tapi saya taruk asam keping ...ingat nak letak air kapor ...boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh telan ker kalau letak air kapur tu?hehe..sy pon tak berapa pastila..

      Delete
  7. Salam

    Sy ade jual rumpai laut gred AA

    RM12/100gm, Gred AA ni kurang bau hanyir.

    Nk order msg/wasap : 012-6246762

    Thanks :)

    ReplyDelete
  8. salam saya ada menjual pure marin collagen. sila kunjungi kami di
    khairanisa store-untuk keterangan lanjut dan harga yg menarik sila ke

    http://www.facebook.com/pages/Khaira-Nisa-Store/183083501833718

    atau hubungi kami_ khamisah-012-6620806

    ReplyDelete
  9. akak cuba basuh dengan perahan limau nipis masa basuhan kedua , kemudian rendam, pastu basuh lagi , and masa basuhan kedua, perah lagi limau nipis. insyaAllah kurang bau. hee

    ReplyDelete
  10. Assalam..
    Sory sis tumpang iklan kat sini..
    Hi olls..sya mjual pure marine collagen gred AA rm7 100g dan gred AAA rm9 100g..
    pada harga murah dan berpatutan..just sms or whatsapp to 0198413035..

    ReplyDelete
  11. huhuhuhuh tw xpe..pg td bwu slsai rbus pmc slpas rndam air dr smlm...alhmdlh jadi jelly ble smpan dlm pti ais..bubuh daun pdan je.dh jd cm agar2.huhu so igt na try r ssdu ..pergghhh na mntah ase...smpai skrg ase hyir tu lekat kat tekak..mmg cmtu ke ase pmc..huhuhuhu ase na buang je..xlarat na telan lg..oleh tu..ley x bg tips cmne na bg sdap dimakan.....sygg r na buang

    ReplyDelete
  12. cmne erkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin amyabid boleh try buat puding..
      tgk kat sini "http://larrasueenterprise.blogspot.com/2012/12/resepi-masakan-bersama-rumpai-laut.html"

      Delete
  13. salam..puan. minta izin ye. sy juga nk bgtau sy ada jual rumpai laut gred AAA, Unggu..harga sy sepaket cuma 100g/RM 10 je, klu beli 5 dan lebih boleh diskaun. penghantaran percuma Sem. M'sia. email sy: azwardiaziz@gmail.com @ call/whatapps/viber sy di 0126951168. Tq ye puan. wassalam.

    ReplyDelete
  14. Salam..
    Pure Marine Collagen Sabah.
    Rm7/ Paket utk Gred AAA,
    Rm6 / paket utk Gred AA.
    Harga dah masuk Pos LAju.
    Berminat? 014.556.1450 =)
    Ni page FB saya..tq
    https://www.facebook.com/AdinaPureMarineCollagenSabah

    ReplyDelete
  15. Hi, saya pun mengamalan makan seaweed ni. Seaweed saya tak lah hanyir sangat, sebab masa basuh tu, saya campurkan dengan air asam jawa. Then masa rebus esoknya tu, saya guna daun pandan jugak macam yang you buat. Memang bau hanyir masih ada sedikit, tapi masa nak telan tu, instead of campur ngan orange atau ribena, saya campur dengan juice lemon. Bau langsung hilang! Nak telan pun senang. He he he

    ReplyDelete
  16. Sye bru cbe msk seaweed ni, org yg jual 2 kte perah asam limau bnyk2, bsuh bnyk kali. Xde pn rndam brari2, pas2 trus masak, xhnyir pn..buboh daun pndan bnyak2 skit.....

    ReplyDelete
  17. assalam..
    just nk share..
    makcik sy wt kerabu pmc ni sedap giler..xhanyir langsung..petua yg di guna basuh dgn air beras..mmg xbau langsung..try laa:)

    ReplyDelete
  18. buat kerabu memang sedap. seaweed yg dah direndam potong2, letak cili, hirisan bawang merah, perah limau, gram secukup rasa... gaul, biar 10 minit kat peti sejuk (ala2 umai sarawak hehe)... pastu sedia utk dimakan. boleh tabur kacang tumbuk...

    ReplyDelete
  19. saya buat,tapi hanyir....ni dapat info cuci pakai air beras rasa nak test la heheehehehe......just share info - saya jual warna ungu rm30/kg.....beli 5kg ke atas free postage.....http://muamalatresources.blogspot.com/2013/02/rumpai-laut-gred-aaa.html

    ReplyDelete