Monday, January 19, 2015
Resepi : Ikan Patin Tempoyak
Assalam..
Ni kira kali kedua la sy masak ikan patin tempoyak..
First time dulu masak kureng sket sebab isi ikan kat dalam tak berapa masak..
Lepas tu smpai hancurla ikan tu sy kerjakan..haha..
Ni second time berjaya masak dengan jayanya..
Hehehe..
Stok tempoyak kat rumah pon dah nak habis sebab asikla masak ikan bilis tempoyak jer..
Senang jer nak masak ikan patin ni rupanya..
Tekniknya nak masak ikan patin tempoyak yang sedap mestilah guna ikan patin sungai..
Tak kirala yang ternak ke apa asal bukan yang kolam memang ok..
Yang kedua kene masak api kecik dan lama supaya ikan tak hancur dan isi kat dalam masak sekata..
Resepi senang giler..
1. Tumbuk bawang putih, cili dengan serbuk kunyit..kuantiti sukahat
2. Rebus air ikut suka banyak mana then masukkan bahan tumbuk..
3. Masuk tempoyak dlm 3 sudu besar, gaul sebati
4. Masuk ikan, terus kecikkan api..
5. Masak dalam 15 - 20 minit then masuk daun kesum..
6. Last masukkan perasa..
Siap..
Simple dan sangat sedap..
Nanti nak suruh kereta standard cari ikan patin lagi la..
Sekian..
Wassalam..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment