Pages

Monday, September 22, 2014

Ikan Bilis Tempoyak - Senang Sangat dan Sedap Sangat


Assalam,


Stok tempoyak adalah dalam 2 balang sederhana dalam peti ais tu..
Almaklumlah jugak sebab sy ni dah jarang sangat masak kat rumah..
Yelah weekend mesti balik rumah mak sy, lepas tu rumah mak mertua plak, dengan kenduri lagi lepas tu jalan2 memanjang..haa, memang tak masak kat rumah..

So sebab tempoyak ada banyak jadi haruslah masak sesuatu dengan tempoyak ni..
Stok tempoyak ada banyak sebab mak mertua sy yang kasi, tp haritu time durian banyak sy ada jugak buat sikit..
So minggu lepas cuti hari Malaysia kitorang duduk rumah jer.
Pagi2 pegi pasar beli bahan nak masak tengahari..


Kebetulan sebelum tu sy ada ternampak orang post kat fb tentang ikan bilis tempoyak ni tapi yang dia punyer version yang ikan bilis tumbuk punyer..
Tapi kalo makan yang tumbuk tu macam tak best sangat sebab macam tak garing kan, jadi sy buat yang version goreng punyer..

Uiiihh, tengok gambar pon rasa dah bertakung-takung air liur dalam mulut..
So ni memang my first time try tp memang sedap gilos rupanya..
Sy yang konon nak diet, nak makan nasik sikeeeettt jer tapi akhirnya tertambah nasi sampai tiga kali plak..ooopppss


Resepi

Ikan bilis - digoreng rangup
Sebiji bawang besar - ditumbuk
Cili Padi (ikut suka) - ditumbuk
Tempoyak 3 sudu besar


Cara nak masak pon senang giler sebab bahan pon ada empat jenis je kan..
Mula2 panaskan minyak, lepastu tumiskan bawang besar..kemudian masukkan cili padi dan tumis sekejap. lepastu masukkan tempoyak..perasakan dengan garam & gula.masak sekejap dan akhir sekali masukkan ikan bilis yang dah digereng..
Tadaaa...da siap..
Senang sangat tapi sangat sedap pada tekak sy..


Masak tempoyak ni memang semerbak satu blok rumah sy tu bau tempoyak hahaha..
Kereta standard pon kata sedap..


Nanti nak buat lagi sebab kawan2 kat office pon nak rasa..
Kawan2 office kereta standard pon nak rasa jugak..
Takpe stok tempoyak banyak lagi, so memang cukup kalo nak buat banyak2 pon..

Selamat mencuba,
Sekian..

No comments:

Post a Comment