Pages

Tuesday, October 8, 2013

Masak-Masak @ Pasta Bawang Putih


Assalamualaikum..


Selalunya bila hujung minggu jer sy akan masak..
Tapi sekarang ni disebabkan sy dan kereta standard tengah berdiet jd masak pon yang simple2 jer dan mudah jer..
Masak nasi memang dah tak pernah sampai dah naik berkutu dah beras tu..
Beli yang 5 kg tu, dekat 4 bulan tak habis2..
Kalau masak pon setakat masak bubur utk Qayyum jer..
Qayyum tu kalau makan nasi biasa slow sikit..ibu2 yang konon busy macam sy ni kadang2 masak nasi, goreng ayam, buat sup ayam atau dadarkan telur jer utk dia..
Tapi tulah kalau tak kene gaya, buat penat masak jer tapi dia tak makan..telur pon sekarang ni dia dah tak suka tapi kalau masakkan bubur laju dan banyak sikitla dia makan..
Itu yang hari2 sy masak bubur, just letak isi ayam, kentang dengan carrot..dah cukup..
Masa suap letak kicap sikit..


Menu hari minggu lepas adalah pasta..simple, easy & yummeh..hehe
Hari sabtu tu gi makan kenduri, jadi hari ahad jer yang kene memasak..


Kalau nak tahu pasta ni favorite kereta standard..
Cuma kadang2 sy tukar2 pasta tu samada guna spagetti ke fectucinni ke ataupon spiral..
The most favorite kereta standard adalah fettuccine..sebab apa nama dia bawang putih? sebab sy letak banyak bawang putih..hehe
Malas nak hidang2 dalam pinggan terus jer tangkap gambar dari dalam kuali..





Jom terjah resepi yang senang, mudah & sedap ni..


Resepi : Fettucini Bawang Putih


Pasta Fettucini (separuh paket)
Rebus, letak garam & minyak sikit supaya tak melekat


1 labu bawang putih
Carrot
Brocolli
Isi ayam/sotong/udang
Mixed herb
1 sudu besar lada hitam


Cara-cara:-

Panaskan olive oil
Tumiskan bawang putih, carrot & sotong/ayam/udang
Masukkan brocolli
Masukkan pasta
Masukkan garam secukup rasa, mixed herb & blackpaper
Gaul sebati


Dah siap..
Sy rasa masak western food ni memang senang giler kot, takdela macam masakan melayu nak kene masak nasi, lauk2 berkuah, sayur-mayur bagai..
Yang penting kenyang..
Lagipon tengah dietla katakan..hehe


Sekian
Terima kasih sudi baca


No comments:

Post a Comment