Pages

Wednesday, December 18, 2013

If Tomorrow Comes - Sidney Sheldon


Assalamualaikum..


Kalau nak tahukan sy memang tak pernah baca novel bahasa inggeris, beli apatah lagi..
Maklumlah, english tak pandai sangat kan..


Dulu kat office lama sy, diorang ni memang suka baca novel..
Tapi novel bahasa melayu la..
Sy pon tumpang baca jugak tapi pinjam jelah yang diorang punyer, kalo nak beli memang taklah..
Sekali dah terjebak memang susah nak berpatah2 balik nanti.. 
So better jgn start..
Tapi kalo pinjam novel kawan2 office ni kene handle n read with very carefull, yang paling penting xboleh kene sambal..haha..
Diorang ni collector, memang sayang giler la nak bagi orang lain pinjam..


Tapi...
Lama2 baca novel bahasa melayu, bosan giler..
Plot yang sama jer, asyik2 kisah kene kawin paksa, mula2 bermati-matian tak suka lepas tu terjatuh cinta pulak..asyik2 cinta..cinta dan cinta..
Lepas dah boring, malas dah nak baca novel..


Lepas tu, kak Rohani (officemate dulu) suggest baca English novel plak..
So english vovel yang pertama yang sy baca dan berjaya khatam adalah "If Tomorrow Comes - by Sidney Sheldon"
Novelist ni dah meninggal dunia dah pon..
Tapi bahasa inggeris yang di gunakan dalam novel ni senang, mudah nak paham dan tak complicated sangat..kalo harry potter tu, sorryla..kalo baca belum tentu dapat paham dan habiskan baca..


Dan yang paling best sekali bila baca novel ni sy rasa 360 degree berbeza dengan novel bahasa melayu yang sy dah baca sebelum ni..
Rasa macam tengah tengok english movie pon ada jugak..
Katanya novel ni telah difilemkan tapi tak dapat sambutan sangat..


Sy dah baca beberapa collection Sidney Sheldon ni selain If Tomorrow Comes, macam Nothing Last Forever, Bloodline, Tell Me Your Dream dan The Sky Is Falling..
Semuanya best2 dan cerita langsung xder yg sama..
So sy rasa macam nak start collect..nanti senang2 boleh baca semula..


Sy dah tengok, ada satu kedai buku dekat KL Sentral memang ada semua collection..tapi hari tu sy tengok2 jelah..tak beli pon lagi..
Tapi kedai tu takder diskaun..english novel ni memang mahal sket dari novel bahsa melayu..
Kebanyakkannya range harga RM30 dan ke atas..
Kalau kat Popular Book Store pulak memang ada promotion dan diskaun tapi kalau bernasib baik jer jumpa novel Sidney Sheldon ni..kalo tak, memanglah takde..


Sy nak buat synopsis tentang novel ni tapi sekarang memang takde masa sangat nak buat karangan panjang2..
Sekarang ni sy masih dalam proses membiasakan diri dan mencabar diri sendiri untuk adapt n absorb all the this new thing as fast as i can..dan sy juga kene compete dengan budak2 yang fresh graduate kat sini..memang sangat mencabar..




A million thanks pada K.Rohani kerana memberi dorongan..
Dan novel ni menjadi sumber inspirasi sy untuk terus membaca english novel..
So novel ni memang most recommended utk sesiapa yang nak start baca novel..


Bye..


2 comments:

  1. kalau minat cerita2 konspirasi, bleh cuba novel2 John Grisham.. ada gak buku2 dia diadaptasi jadi movie

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq for advice, will looking it later..

      Delete