Pages

Monday, October 29, 2012

Farewell @ Restaurant Rebung


Assalamualaikum..


Awal bulan October hari tu kitorang buat farewell K.Ida dekat Restaurant Rebung, Bangsar..
sebelum ni dah banyak kali makan kat sini..makanan kat sini semuanya adalah masakan kampung..sedap jugak..
Lunch buffet RM40 per head..murah sketla kalau nak compare makan kat hotel..
Boleh makan semua dengan air kosong..ada jugak teh & coffee..kalau nak order jus, cas extra la..


Kali ni sy xambik gambar orang banyak sangat..gambar sendiri pon snap dua tiga kali jer..lebih focus kepada makanan sahaja..hehe
Ini adalah makanan yang sy makan tau..memang macam nak pecahla perut makan banyak giler macam ni..esoknya terus nak demam, tulah..sapa suruh makan banyak sangat..
Dah rupa makan macam orang tak makan sebulan..


Sampai jer restaurant ni dah dekat 12.30..orang pon dah nak ramai..
Sampai2 jer terus serbu ambik pinggan..tak toleh kiri kanan dah terus pilih2, senduk lauk masuk pinggan..
Hahaha..buruk lantak betul..




First round, sy ambik ikan patin, terung pipit sambal, pucuk ubi tempoyak, yang sebelah dia tu masak lemak nangka muda dgn terung kot, sayur campur, kerabu mangga, ulam timun, bendi & sambal belacan..
No nasi, konon2 nak ratah lauk jerr..
Tapi ikan patin tu memang out of taste..maybe sy dah biasa makan ikan patin yang mak mertua sy masak tiap kali balik Temerloh, so yang ni agak kureng sket..kuah dia dah ok tapi maybe ikan tu ikan kolam kot..



Seterusnya sy ambik semangkuk siput sedut..ni sy sorang jer yg sedut ni..xder kongsi2 dgn kengkawan tau..
Dah lama xmakan siput sedut..memang melantak habis2an lah masa neh..




Next round, dah makan main course..seterusnya ambik desert & buah-buahan pulak..
Desert adalah sagu guma melaka & pulut tu apa nama ntah..
Sago gula melaka dia memang sangat sedapla..lembut jer masuk dalam mulut..
Gula melaka pon xberapa manis sangat..sedang elokla..




Sy ambik buah tembikai merah, tembikai susu & buah betik..lepas tu nak rasa puding jagung, ambikla seketul jer..ambik byk2 kang tak habis pulak..



Seterusnya, sy makan rojak buah pulak..ambik buah yang kita suka jer..sy ambik mangga, nenas & jambu batu..adala tersesat sengkuang sket..lepas tu tuang kuah rojak..
Ni piring biasa jer tau bukan pinggan besar..
Buruk lantak sangat kalau makan rojak sepinggan besar..huhu



Lepas tu dan seterusnya..popiah basah & ubi kayu rebus dengan kelapa..
Belum habis lagi..banyak lagi makanan yang belum rasa..
Rugi kalau tak rasa semua tau..



Yang tengah tu la K.Ida..dah selamat pon bekerja dekat unit baru..
Selamat maju jaya K.Ida..



Diorang ni berjiran, sekarang kosongla tempat duduk sebelah..lambat lagi la kot K.Rohani nak dapat jiran baru..



Seterusnya, sy makan ABC..abc ni buat sendiri..sukati korangla nak taruk banyak ker sket ker..
Ais batu kisar+cendol+kacang merah+jagung+kacang tanah+ susu cair+air gula sirap..




Last but not least sy ambik rojak..tapi xhabis makan sebab rasa dia kureng sket kat tekak sy..
Sy rasa macam dia letak cekur..bau dan rasa sangat kuat..spoil sket nak habiskan..
Nasib baik ambik sket jer..xderla membazir..



Last sekali, sy makan bubur pulut hitam ni..
Yang ni memang sedap sangat..tapi perut dah full, xleh nak makan banyak2 sangat..
Bila kira dan tengok balik apa benda yang sy makan..wahhh, banyak giler mengkedarah..
Cemana lah xgemok kan..makan cenggini punyer banyak..
Akhir sekali, sebagai penutup dan setelah dua jam melantak kat restoren ni..kita akhiri dengan secawan kopi pekat..
Lupa nak snap picture..giler pekat kopi dia, lepas tu taruk susu cair sebab xlalu nak minum..dah letak susu baru ok..



Sekian..


2 comments:

  1. yana...pulut yg ijau tu namanya kuih lopes la, raya haji lepas MIL aku buat 1 kukus besar...puas makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah la yan, kuih lopes..lupa plak..hehe

      Delete