Pages

Tuesday, August 7, 2012

Resepi : Nasi Ayam


Assalamualaikum..


Sepanjang bulan puasa ni kan, alhamdulillah..sy sempat sampai awal ke rumah dan memasak utk buka puasa..tp xderla masak grand2 sgt..masak biasa2 jer..sebab apa, kadang2 beli tu belum tentu sedap.dah la tu, mahal pulak..kalau masak, sedap ke tak sedap kene makan jugak..hehe..masak lebih untuk berbuka dan sahur sekali..senang..


Tapi, hari2 kener pikir nak masak apa untuk berbuka memang susah kan..pening kepala xtau nak masak apa..last week try an error masak nasi ayam..ni first time buat tau..tak sangka rupanya sangatla senang jer buat nasi ayam ni..hehe..


Memula tayang gambar dulu..sila abaikan eksesori yang berselerak atas meja tu yer..hahaha..kat rumah sy memang semua benda taruk atas meja..puyuk nasi pon taruk atas meja jugak..memang buruk perangai betulkan..malas nak basuh pinggan mangkuk banyak2 so angkut jer puyuk nasi..tapi kalau mak mertua datang rumah sy tak buatla camtu..hehe






Resepi Nasi Ayam

Sumber asal dr www.myresipi.com ..tapi setelah baca resepi2 yang lain so sy ubah sikit2 hasil gabungan 2,3 resepi nasi ayam..

Bahan-bahan ( untuk 2 orang )  

Untuk rebus
1/2 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
8 ulas bawang putih**
1 labu bawang besar**
2 sm halia**
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Blend bahan bertanda**, guna 2 sudu sahaja untuk rebusan ayam
2 sudu serbuk pati ayam
4-5 cawan air
   


Untuk perap
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
sedikit kicap cair
2 sudu bawang yang tlh di blend

Untuk nasi
2 cwn beras
3 sudu besar butter
2 sudu bawang yang tlh di blend
air rebusan ayam tadi secukupnya
sedikit garam
1 helai daun pandan

Bahan sos
3 biji cili merah besar
3 biji cili padi
5 ulas bawang putih
2cm halia
garam, gula, air limau kasturi
1 biji tomato
1 labu bawang besar


Untuk sup
lebihan air rebusan ayam
garam
daun sup yg dihiris.

Cara-cara

  1. Masukkan air dalam periuk. tunggu hingga mendidih baru masukkan bahan blend dan ayam..rebus hingga empuk..dalam 10 minit jer..
  2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
  3. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan daun pandan dan kemidian beras beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
  4. Untuk sos-blendkan semua bahan diatas.. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
  5. Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.

Senang jer dan sedap..next time boleh buat lagi..

Sekian..


No comments:

Post a Comment