Pages

Tuesday, May 26, 2015

Renovation - Pintu Rumah Budget


Assalam..


Sebenarnya house renovation fully complete.
Tinggal nak cat jer then dah boleh pindah masuk..


Sebab sy beli rumah lama so sy memang tukar semua pintu..
Yang paling ok cuma pintu stor yang lain semua dah macam nak jahanam..
Bugdet renovation memang over dr plan asal..memang nanges tau..


So mana yang boleh cut cost, kitorang laki bini planla betul2..
Salah satunyer adalah pintu rumah..
Pintu mestilah nak cantikkan, tapi rege satu pintu bilik yang dah siap jer cecah RM500..
Tu baru satu pintu tau, belum satu rumah lagi..
Bayangkanlah 4 bilik x RM500 dah berapa..
Yang main door pulak paling murah RM700..
Ni pintu yang lawa sketla bukan yang biasa2 tu tau..


Jadi, kitorang ambik jalan untuk beli pintu kayu biasa dan cat jer sendiri..
Tapi sebenarnya tukang indon yang renovate rumah sy tu yang buat, upah pasang pintu dan cat sekali lumpsum dgn upah renovate..so bila kitorang dah calculate tolak darab bahagi semua, okla kot..masih affordable.


Untuk pintu utama, kitorang pilih design yang macam ni.
Satu pintu berharga RM250 sahaja..


Untuk pintu bilik pulak, sy beli yang biasa macam design seperti di atas..
Harga RM150 satu pintu.
Silalah abaikan syiling tu yer, kitorang dah tukar dah yang elok sket..
Cat pintu sy beli jenama Jotun, harga utk 1 tong 5 Liter RM115.00..
Tapi lepas cat 2 lapis siap ada lebih lagi..



Bila dah siap cat, rupanya jadi macam ni ha..
Ni pon 2 kali cat.
Tapi kalau nak lagi cun kene gosok dengan kertas pasir..
Tapi tukang indon tu tak gosokkanla, dia gosok sket2 jer..
Nanti ada masa kitorangakan gosok sendiri la kot..


Untuk main door pulak, nilah hasilnya selepas cat..
Tapi sy macam tak puas hati sketla sebab arah cat tu berselirat..
Tapi nak buat cemana kan..
Redha jelah, nanti ada masa boleh gosok semula..


Total semua untuk pintu rumah sahaja:-

Main door RM250 X 1 = RM250
Pintu Bilik RM150 X 5 = RM750
Cat = RM115

Total = RM1,115.00


Ni harga semua tak termasuk GST sebab kitorang beli siap2 sebelum April haritu.
Pintu bilik tu jadi 5 sebab termasuk pintu stor skali sy tukar..
Sakit mata dan sakit hati tengok pintu asal tu..
Untuk pintu belakang kat dapur kitorang tak gunakan pintu kayu tapi kitorang guna pintu besi..


Lagi satu nak inform, tombol pintu semua beli asing tau..
Harga tombol pintu tak termasuk dalam harga pintu..
Tu yang tambah menanges meraung2 tu..
Nak renovate rumah ni bukan sikit duit nak guna.
Stress!!


Terima kasih sudi baca.
Sekian..


12 comments:

  1. boleh bagi no kontraktor pintu tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, sy upah indon tp diorang dah balik indon dah..

      Delete
  2. Bg no kontraktor tu kt sya segera..urgent

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, sy upah indon tp diorang dah balik indon dah..

      Delete
  3. Salam. Saya pun nanges tiap hari fikir rumah hehehhe. Gugel mencari supplier pintu kayu tapi jumpa blog ni. Tapi tak share contact number supplier. Boleh ke puan share contact number supplier pintu ni? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, sy beli kat kedai hardware biasa jer..xde contact

      Delete
  4. salam bro..menarik tang price pintu tu..beli kat mane ye..blh tahu lokasi pun ok dh..trima kasih

    ReplyDelete
  5. Mama Qayyum, terbaeeek harga pintu ni tak dapat di kl. hari tu tengok harga, nangis woooo. harga nie x 3. terus balik. budget ciput.

    tolong SMS nama dan alamat kedai, saya nak pergi borong pintu. ni no saya 01120914662. terima kasih.

    ReplyDelete
  6. salam puan boleh x sy dptkan no puan sbb sy nak tahu location kedai ni dkt mna

    ReplyDelete
  7. salam puan boleh tak sy dptkan no puan sbb sy nak tahu location kdi ni atau call sy pls 0127996055

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedai hardware kat Batu 1, Bentong..sederet dgn speedmart

      Delete