Pages

Saturday, March 21, 2015

Resepi : Sambal Hitam Belimbing Buluh


Assalam..


Sambal hitam ni pernah makan sekali sebab kereta standard bawa balik..dia kata officemate dia buat makan kat office so ada lebih..dia pon bawak balik nak suruh bini dia rasa..
Baik jugak laki sy kan..hehe


Lepas tu ada kawan yang hari2 naik bas sekali tu jual..
Satu bekas kecik RM8, saiz kecik tu macam bekas jelly tu..
Lepas makan tu sy rasa sambal hitam ni sedap giler..
Lepas tu order lagi yang bekas besar sket..
Besar tu tak besar mana pon lebih kurang bekas taufufah macam beli pasar malam tu.
Satu bekas tu harga RM14..
Haa..murah ker mahal..


Kebetulan sy balik kampung, belimbing buluh mak baru nak berbuah..
So yang tengah besar adalah sikit jer..
Tapi bolehla nak try buat sambal hitam kan..


Resepi google jer..
Macam2 version ada..


Tapi sy guna resepi seperti di bawah.


Resepi : Sambal Hitam Belimbing Buluh

Bahan:

Belimbing buluh - direbus
Cili padi
Bawang merah/bawang putih
Ikan bilis

Cara2:-

Tumbuk semua bahan di atas, panaskan minyak dan masak sampai hitam..
Tapi sy masukkan kicap kipas udang nak bagi hitam sket dan takdelah masak lama sangat.


Basuh belimbing bersih2..


Lepas tu rebuskan dia.
Orang kata kene rebus dalam tin sebab nanti periuk rosak.
Nasib baik ada tin susu budak2..


Rebus dengan api perlahan dan jangan masukkan air.
Orang kata kene rebus sampai hitam, tapi nikan first trial so buat sukahati jer..
Sebab rebus waktu malam lepas tu sy masuk simpan dalam peti.
Esok tu baru buat sambal hitam.


Lepas rebus adalah dapat secoet jer..
Ni pon sebab belimbing xde..


Lepas tu tumbuk kasi lumat.
Ikan bilis, bawang, cili semua pon tumbuk..
Letih giler rupanya kerja2 menumbuk ni..


Lepas tu masak sampai kering.
Kalau tak cukup hitam tambah jer kicap.
Jangan lupa tambah perasa..


Akhirnya dapatla satu tupperware kecik.
Sebab belimbing sikit jer jadi bawang, cili dan ikan bilis pon agak2 jerlah..


Sedap giler..
Makan pulak dengan nasi panas, memang bertambah2la..
Lepas ni dah tak payah nak beli mahal2 dah..
Buat sendiri memang berbaloi2.


Silalah cuba..
Sekian



Friday, March 20, 2015

Wondermama @ Bangsar Village


Assalam..


Minggu lepas kakak2 kat office ajak makan kat luar..
Yeayyyy..
Dah lama tak makan kat luar dgn diorang ni, bz memanjang..
Lagipon dah bosan sangat asik makan kat Level 3 takpon Riverside..


Bila diorang ajak cepat jer sy ikut..
Lagi2 sy kene decide nak makan kat mana..
Part tu jenuh jugak nak fikir kat mana nak makan..
Last2 terigin nak makan durian crepe kat Wondermama..
Wondermama lagi..
Hehe..alah, ni baru second time datang makan kat sini tau..


Ni air Kak Syikin, air bandung kot..


Kak Syikin order mee curry..
Tapi nama dlm menu apa ntah..lupa sudah..


Ni sy punyer..
Vege Spaghetti..yang uniknya ada jambu air yang merah tu..
Banyak giler satu mangkuk ni..
Rasa dia biasa2 jer tapi ada pelik sketla..


Yang ni Kak Shida punyer, set lunch..ada salmon, salad dgn coleslaw as side dish..
Spaghetti tu sama jer macam sy punyer..


Yang ni Kak Zati punyer, mee siam..
Dia macam mihun goreng tapi siap ada kuah sup..




Muka gembira..hehe




Tengok couple sebelah Kak Syikin tu macam sedap jer..
Macam2 jugakla diorang order..
Kitorang yang order one plate ni pon dah rasa kenyang giler tahap dah tak boleh nak bergerak tapi diorang relax jer order makan macam2..
Salute la boleh makan banyak..


Yang terakhir sekali kenelah order signature dish kat sini..
Durian crepe with ice cream dia nyum2..sedap gilos..
Tapi tak nampk sebab kat dalam..
Atas tu ada cornflakes, ice-cream and sos ape ntah then kat bawah bawah baru ada satu durian crepe..
Kitorang kongsi jer..


Kalau korang datang Wondermama, yang ni must try kay..
Pasti tidak mengecewakan..hehe


Ehhehhh, tetiba ada lagi..
Kata yang terakhir tadi..
Dah kebetulan lalu Starbuck so terusla redeem resit..
So dapatla satu air free yang regular..
Jadilahkan..yang penting air mahal, free pulak tu..hikhikhik..
Sedap rupanya green tea ni..
Next time nak suruh kereta standard belanja pulak..


Sekian..


Thursday, March 19, 2015

Executive Master Of Operational Safety & Health Management (EMOSHM) @ UTM


Assalam..


Demi masa depan..
Alhamdulillah sy terus melangkah ke fasa seterusnya..


Sebenar2nya sy memang tak plan nak sambung master..
Tapi sy ni jenis yang cepat sangat terpengaruh dengan kawan2..
Padahal sy sendiri tak tahu apa yang sy nak..
Hehe..boleh pulak macam tu..


Sy register lebih kurang bulan Sept 2014 tapi result dapat dalam end Disember macam tu..
Sesungguhnya masa tu memang tak ready tapi sy dah attend first class dan insha Allah ok2 jelah kot..


So masa hari pendaftaran memang kelam kabut..
Sy memang tak prepare..
Course manager call inform just datang untuk registration jer..
Kita pon berlenggang2 kangkungla datang untuk bayar yuran..


Haa..hambik, document semua tak complete..
Medical checkup tak siap, form tak isi dan macam2 lagi lah..
Tapi nasib baik diorang bagi masa lagi, so masa first class haritu sy dah hantar pada course manager..
Settle..

One more, sekarang medical checkup dan X-Ray cuma bayar RM80 sahaja..



Sy still pilih UTM sebab..
Entah sy pon tak tahu..
Kan dah kata awal2 tadi ikut kawan2..hehe
Tapi kawan sy dah semester 3, kiranya lone ranger jer..
Alhamdulillah, first class dah dapat kawan2 baru..


Budak2 ni masya Allah..
Buat macam rumah sendiri..
Haa, lantak koranglah..


Tengok adik tu, tak padan dengan kecik..nak jugak ikut abang dia..
Yang abang tu dah ada geng, lagilah berganda2 lasak..


Sebelah petang ada briefing..
Kesian kereta standard terpaksa jaga bebudak..
Kalau awal2 tahu ada briefing sampai petang biar sy pergi sendiri jer, tak payah bawah bebudak..


Alhamdulillah, berjaya bergelar student sekali lagi..
Dari aliran perdagangan ke engineering..
Harap2 boleh bawak subjeck ni..
Risau jugak sebenarnya..


Sy ambik Executive Master Of Operational Safety & Health Management (EMOSHM)..
Lebih kepada safety & health management.
Ini adalah tough course selama 2 tahun, no final exam tapi ada tesis.
Takde idea lagi tesis tu nak buat apa..


Kelas sebulan sekali (2 hari sabtu dan ahad) tapi  kelas kat KLIA nun..
Ingat kat UTM tapi lagi jauh rupanya..
Takpelah, demi menuntut ilmu punya pasal kan..


Ada banyak jugak halangan dan dugaan.
Contohnya macam takde duit nak bayar yuran..
UTM notis kene bayar full amount utk satu semester masa register..
Giler, mana nak cekau duit masa tu..


Fuhh, nasib baik ada kad empat segi sebagai penyelamat.
Lepas tu cepat2 claim epf untuk bayar kad empat segi tu..hehe


Yuran setakat ni bayar sendiri jer, tapi ada option My Brain.
Yang tu dapat 10K dr goverment. Tapi sy pon belum apply lagi sebab document tak complete lagi..


Wish me luck..


Sekian..



Wednesday, March 18, 2015

Nandos Si Peri-Peri Chicken @ NU Sentral


Assalam..


Sekarang diet memang dah ke laut..hihihi..
Semangat memula kemain berkobar2 tapi kesudahannya hampeh..
Kat sini stress sangatla, tak dapat nak control makan..
Cehhh, padahal alasan je kan..



Adalah satu ketika tu, hati dan tekak meronta2 nak makan Nandos..
Terasa2 masam2 sos dia tu..
Nasib baik ada Faez, minah ni pon layankan jelah..hehe



Masa ni ada promotion half price ke free tah untuk sup dengan roti ni..



Minah ni diet uols..
Maka tengahari makan tumbuh-tumbuhan sajer..


Ni kalau seharian makan ni jer memang kurus tinggal tulangla cenggini..
Hehe..


Tapi sy yang berangan nak kurus tak dapatla makan tumbuh-tumbuhan jer..
Terpaksala sy ambik set yang lebih mengenyangkan..huhu


Iols muka gembira..
Legaaa tekak rasa dapat makan si peri2 chicken ni..
Hehe..
Ok next lunch, tempat lain pulak..


Tuesday, March 17, 2015

De Templer Chineese Cuisine @ Gombak


Assalam..


Lamanyer tak update blog..
Hehe, bz sangat uols..memang tak sempat..


Ada banyak sangat cerita nak up ni..
As usual, kita buat one by one and mana sempatla ek..


Ni cerita makan2 kat luar ni masa bulan February lepas..
Sebab first time makan kat sini, and rasa pon not bad tu yang nak cerita dalam blog..
Hehe walaupon cerita dah basi tapi nak cerita jugak..




Ni Nobita sy..hehe
Rambut tu dah panjang sampai mata so masa dia tengah tidur tu gunting jelah..


Masa malam ni, seminggu berturut2 kereta standard jemput kat KL..
Malas nak drive sendiri punyer pasal..
Nasib baikla laki layankan jer..


Sebab laki dah jemput kat KL, so terpaksalah belanja makan kan..
Nak ambik hati..hehe
Budak2 pon belum makan so kita decide utk try makan kat sini..


Restaurant ni sebaris dengan Old Town and Satay Kajang kat Gombak tu..
Situ area Gombakla kan..nama jalan tak perasanla pulak..


Apa yang kitorang order..
Kalau ikut Qayyum mestilah kene makan nasi..


Lemon chicken..
Oklah, bolehla tahan..


Yang ni sy lupa apa nama dia..
Tapi macam kulit ayam pon ada, crunchy sikit..


Sup sayur..
Rasa light je..
Budak makan kuah dengan carrot jer..


Qayyum suka sangat minum teh..
Walaupun tawar tapi banyak jugak dia minum..
Mungkin sebab cawan comel kot..


Teh cina satu teko..
Lagi satu makan kat sini, nasi banyak giler..
Dia bagi dalam bekas, memang tak habis..


Lepas tu kitorang ada order dumpling..
Rasa ok jugak, not bad tapi tak sempat ambik gambarla pulak..
Harga pon ok tak mahal sangat..


Keseluruhan makan kat sini, ok..
Kalau makan kat Abdullah Chan tu mahal kat sini rate harga tu oklah..


Sekian..